Scurt istoric

Istorie Octombrie 24, 2014

Parohia „Buna Vestire” - Agârcia a fost înfiinţată în anul 2000, având un număr de 85 familii din care majoritatea sunt familii de văduve şi pensionari.

N-a existat niciodată o biserică a satului. Iniţiativa ridicării unui locaş sfânt a pornit din partea credincioşilor, iar locul pentru aceasta a fost sfinţit de către Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul împreună cu un sobor de preoţi la începutul anului 1998. Pe vremea aceea, parohia era filie a parohiei Vaduri păstorită de părintele Bobric Constantin care s-a ostenit pentru obţinerea actelor necesare începerii construcţiei. Terenul a fost donat de primăria comunei, fiind situat între şcoală si căminul cultural al satului. Lucrările au început în iunie 1998, însă din cauza lipsei de fonduri, după aproximativ o jumătate de an au încetat. S-a reuşit turnarea temeliei şi ridicarea zidurilor până la o înălţime de 3 m.

Preotul paroh - Lazar Nicolae a fost instalat în anul 2002. Sătenii, cu mult entuziasm şi jertfă au început din nou să contribuie la ridicarea bisericii lor.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, în anul 2011 s-au finalizat lucrările, biserica fiind sfinţită la 27 iulie, în ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, de către Înaltpreasfinţitul Teofan Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.